Bekijk alles

De Stadsregisseur

Grip op stedelijke ontwikkeling

Opdrachtgever
De Stadsregisseur

Aantal medewerkers
2

Categorie
Concept, Huisstijl, Website

Share

De Stadsregisseur is een bureau voor stedelijke gebiedsontwikkeling. Een stad is een verzameling van functies en dynamieken; verschillende invullingen van ruimtes, bebouwing, natuur, infrastructuur, bewegingen, rustpunten, economie, sociale verhoudingen, bewoning, werk, educatie, ontspanning, krimp, groei… In de ontwikkeling van de visuele identiteit hebben we de stad als fenomeen centraal gesteld.

Voor de huisstijl hebben we ernaar gestreefd om een vormsysteem te vinden waarin we (op abstracte wijze) de stad verbeelden. Toepasbaar in drukwerk, in online contexten en op verschillende beeldschermformaten; van PowerPoint-presentaties op beamers tot websitebezoeken op een mobiele telefoon. Die criteria gelden tegenwoordig voor de meeste huisstijlen, we houden hier vanaf het begin van ons ontwerpproces rekening mee.

 

oprichters Gertjan Broekhuis en Jeroen Wolbrink – fotografie: Annabel Jeuring

 

De stad opgebouwd
uit gestapelde lagen.

Wij vonden het een mooi uitgangspunt om de stad te bekijken als een systeem van lagen – met elk z’n eigen functie – die op elkaar gestapeld zijn. Zo kun je bij een stad denken aan een geografische laag, een infrastructurele laag, een bebouwingslaag. Maar ook minder letterlijke lagen vormen een uitgangspunt, denk bijvoorbeeld aan een recreatielaag, een arbeidslaag, een mobiliteitslaag, etc.

 

gridexperiment met lagen

vormexperiment met lagen

 

Een logo dat net zo
dynamisch is als de stad.

Nadat we ervoor gekozen hadden door te werken op het concept van gestapelde lagen, begonnen wij met ons vormonderzoek; wat leveren verschillende patronen en structuren op als je ze over elkaar legt? Blijft het interessant als we een patroon versimpelen tot enkele stippen en werkt het als we die op verschillende gridformaten plaatsen en dan over elkaar leggen? Zijn de vormen nog steeds krachtig genoeg op verschillende formaten en dus toepasbaar in de vele online en offline media? Criteria die vanaf het begin van ons ontwerpproces mee worden genomen.

Onze eerste schetsen bleken te gedetailleerd. Reden om te kiezen voor meer basale vormen, overlapping door middel van transparantie en een afgekaderd kleurenpalet. Daarbij hielden we rekening met de uitgesproken voorkeur voor groen.

 

basisvormen

afgekaderd kleurenpalet

 

Met die naam De Stadsregisseur,
is het toch hartstikke
helder wat zij doen?!

Het beeldmerk is een abstracte verbeelding van het stedelijke gebied waarin de medewerkers van De Stadsregisseur opereren, waarin zij orde scheppen en richting geven. Het logo is daarom net zo dynamisch als de stad zelf; de samenstelling en ordening van de vormen is wisselend. Tóch is elke logovariant duidelijk familie van elkaar.

We maakten niet alleen logovarianten (bijvoorbeeld voor elk visitekaartje), maar ook composities met delen van het logo. In het ontwerp van de website worden de vormelementen spaarzaam gebruikt, zodat de tekst en navigatiestructuur de dominante factoren vormen.

 

vormvarianten van het beeldmerk

vormvarianten van het beeldmerk

finaal logo in verschillende varianten

voor- en achterkant van het briefpapier

visitekaartjes en achterkant kaart

Jeroen Wolbrink – fotografie: Annabel Jeuring

Gertjan Broekhuis – fotografie: Annabel Jeuring

Online wordt de huisstijl
leven ingeblazen.

De website is naar de wens van De Stadsregisseur opgezet als een zogeheten one pager. Om bezoekers door de lange lijst met paginaonderdelen hun weg te laten vinden, is aan de linkerkant een statisch menu toegevoegd. Het verhaal wordt zo in behapbare hoofdstukken opgedeeld.

Referentieprojecten, nieuwsberichten en vacatures hebben wel elk hun eigen landingspagina met unieke URL. Onderaan de pagina is een overzicht geplaatst, van waaruit de bezoeker de detailpagina’s bezoekt. De site is geprogrammeerd door de codetovenaars van Comfort Studio. Wij verzorgden het ontwerp en de UI en deden samen met hen de UX-verfijning.

Bezoek destadsregisseur.nl

 Bekijk alles