Kerniversum

Exposite ANNEX. Met Boris Tellegen, Jeroen Erosie en Akay

Van 8 sep. tot 25 nov. 2018 exposeren de de kunstenaars Akay, Jeroen Erosie en Boris ‘Delta’ Tellegen in de groepsexpositie ANNEX.

Annex is samengesteld door de curator van Concordia – Petra Boonstra – en gastcurator Jord Schöppink. De kunstenaars hebben sterke wortels in de Nederlandse en Zweedse graffiti scene. Ze ontwikkelden een eigen stijl en brachten in het verleden een discussie op gang over wat graffiti is. ANNEX gaat over wat graffiti kan zijn en laat essentiële elementen uit de graffiti scene zien, zoals een sterke beeldtaal, een verbinding aangaan met de ruimte om je heen, en met de ruimte waar je je werk maakt.

Deze elementen zijn nog steeds zichtbaar aanwezig bij de kunstenaars en zal altijd blijvende invloed hebben op hun werk doordat zij bepaalde vaardigheden en levenshouding hebben geleerd door zich te uiten met graffiti. Zo verschilt het werk dat ze nu maken van het werk uit de jaren tachtig en negentig, maar blijft het er onlosmakelijk mee verbonden.

Gastcurator Jord Schöppink bracht deze drie kunstenaars bij elkaar. Hij zegt:
Elk van deze kunstenaars ontwikkelt zich tot op de dag van vandaag in hun werk, de bestemming is onbekend. Een constante zoektocht met daarin talloze experimenten in medium, vorm en concept. Een proces die net zoals de graffiti cultuur constant in beweging zal blijven en zichzelf opnieuw zal blijven uitvinden. De fascinatie voor deze drie kunstenaars in ANNEX komt van het feit dat ze een gedeelde overeenkomst in hun achtergrond hebben, maar opgegroeid zijn in compleet verschillende plekken. Daarnaast hebben de drie kunstenaars een eigen en afwijkende manier van werken ontwikkeld die afwijkend was van de bestaande graffiti methodiek. Op hun eigen wijze is hun werk nog steeds verbonden met graffiti. De titel komt van dat idee; ‘ANNEX’, iets dat hoort tot iets anders, maar onlosmakelijk verbonden is.

Bij de expositie is een publicatie gemaakt door Kern. Drie magazines in een speciaal ontworpen doosje. Elk magazine laat in woord en beeld zien waar de kunstenaars vandaan komen, wat ze vroeger maakten op de straat en waar ze door beïnvloed zijn. De publicatie is te koop in de Concordia winkel.

Fotos van expositie door Ralph Roelse

 Kerniversum